dissabte, de novembre 07, 2009

¿Un octubre calorós o un octubre fred?


A Espanya ens han estat donant la tabarra durant el mes d'octubre, un mes excepcionalment calorós a la península ibèrica (és de suposar que les temperatures a Portugal hauran estat més o menys com les espanyoles), dient-nos que això és un preludi del canvi climàtic al que estem assistint, en viu i en directe. I molta gent s’ho ha cregut. El mes d'octubre ha estat molt càlid a gran part d'Espanya, resultant fins i tot extremadament càlid en àmplies àrees del centre i sud peninsulars, així com a l'est de Galícia i nord-oest de Castella-Lleó. L'anomalia tèrmica mitjana sobre Espanya va ser de 2,4 º C (Període de Referència: 1971-2000), el que fa que aquest octubre hagi estat el quart més càlid des del 1971, només superat pels dels anys 1995, 1997 i 2006.

En canvi, als Estats Units d'Amèrica del Nord suposo que el discurs haurà estat el contrari, ja que el mes d'octubre ha estat per aquelles latituds més aviat fred, sobretot a la costa aquest. Ha estat, allà, el tercer octubre més fred des del 1895 (50,8 ºF o 12,7 ºC aquest octubre, per 50,7 ºF o 12,6 ºC a l'octubre del 1976, i 49,4 ºF o 11,8 ºC a l'octubre del 1925). No m'estranya, doncs, que els nord-americans no vulguin comprometre's a emetre menys CO2, ja que no veuen enlloc l'escalfament global.

Tot això indica que es pot fer molta demagògia quan no es té una visió global de les coses. Esperarem que es publiquin les temperatures globals del passat octubre per a veure si ha estat, en realitat, un mes fred, un mes calent o un mes normal.