El sistema informàtic de la Universitat d'East Anglia Climatic Research Unit (CRU) ha estat recentment piratejat. La CRU és un dels centres més importants de recopilació de dades de l'evolució de la temperatura global. Temperatura global que, per cert, no augmenta des de fa uns anys, en contra de les prediccions dels models recolzats pel Panell Intergovernamental sobre el Canvi Climàtic (IPCC).
Els elements piratejats han estat escampats per la xarxa, i estan a l'abast de qualsevol. Entre ells hi ha centenars de correus electrònics d'alguns dels científics més destacats de IPPC, que, si aquests correus piratejats són veritables, revelen la seva preocupació per "l’aturada" en l'escalfament global, i revelen tàctiques per falsejar algunes dades, o per no tenir en compte les dades dels dies o les regions en què les temperatures han estat molt baixes.
Entre els correus piratejats figura un del científic del NCAR Kevin Trenberth (reproduit al final del post) on admet que el que ningú pugui explicar la manca d'escalfament global en els últims anys és una "paròdia" (travesty en el original anglès)
No sé si es tracta d'un muntatge dels escèptics sobre l'escalfament global antropogènic o si aquests documents piratejats són autèntics. Si fos així, l'escàndol seria majúscul. No obstant això, em resisteixo a creure que uns científics d'alt nivell com els que conformen l'IPCC hagin estat tan poc cauts a l'hora d'enviar correus electrònics tan compromesos, a no ser que, a causa de l'enorme quantitat de diners en joc, es sentin molt pressionats per trobar arguments que expliquin de manera convenient al contribuent, les causes de "l’aturada" en l'escalfament global que s'observa des de fa set o vuit anys, i que aquest "aturada" no és més que una etapa en la continuació ineluctable l'escalfament del planeta.
Ref: article de la BBC sobre aquest tema
Un dels forums on es poden llegir alguns dels correus electrònics mencionats
Figura: les temperatures globals provinents de les principals fonts internacionals mostren que l'escalfament global sembla haver-se aturat aquests darrers anys, tot i que la concentració de CO2 a l'atmosfera ha seguit augmentant.
La temperatura de l'any 2.008 va ser marcadament baixa a causa del fenomen de la Niña.
Els valors de 2009 corresponen al període gener - agost.
Correu electrònic citat:
From: Kevin Trenberth
To: Michael Mann
Subject: Re: BBC U-turn on climate
Date: Mon, 12 Oct 2009 08:57:37 -0600
Cc: Stephen H Schneider , Myles Allen , peter stott , “Philip D. Jones” , Benjamin Santer , Tom Wigley , Thomas R Karl , Gavin Schmidt , James Hansen , Michael Oppenheimer
Hi all
Well I have my own article on where the heck is global warming? We are asking that here in Boulder where we have broken records the past two days for the coldest days on record. We had 4 inches of snow. The high the last 2 days was below 30F and the normal is 69F, and it smashed the previous records for these days by 10F. The low was about 18F and also a record low, well below the previous record low. This is January weather (see the Rockies baseball playoff game was canceled on saturday and then played last night in below freezing weather). Trenberth, K. E., 2009: An imperative for climate change planning: tracking Earth’s global energy. Current Opinion in Environmental Sustainability, 1, 19-27, doi:10.1016/j.cosust.2009.06.001. [1][PDF] (A PDF of the published version can be obtained from the author.)
The fact is that we can’t account for the lack of warming at the moment and it is a travesty that we can’t. The CERES data published in the August BAMS 09 supplement on 2008 shows there should be even more warming: but the data are surely wrong. Our observing system is inadequate.
2 comentaris:
Realment la notícia sorprèn en els termes en què està donada, però personalment no confiaria massa en informació que s'ha obtingut de manera il·legal, això per començar.
D'altra banda, els científics discutim, ha de ser així. En el decurs d'una investigació pot passar que els resultats no quadrin, que no s'estigui aplicant bé un mètode, que es tinguin dubtes, i el més normal del món és preguntar als col·legues què en pensen de tot plegat. Tots sabem què passa quan converses privades es treuen de context i, a més, el seu contingut es retalla.
Això mateix ho expliquen molt bé al següent enllaç http://www.wired.com/threatlevel/2009/11/climate-hack/ al qual he accedit a través de la mateixa web de l'NCAR (l'organisme al qual pertany Kevin Trenberth).
Per últim, realment també sorprèn aquesta nevada tant primerenca a principis d'octubre. Ara bé, Boulder, a l'estat de Colorado, es troba a 1630 m sobre el nivell del mar. Sorprenent sí, però no tant exagerat. Contràriament, aquí estem tenint un novembre de récord, però de calor. El sistema climàtic és complex, i les interpretacions simples de les observacions són igual d'invàlides que les esbiaixades.
Haurem d'esperar una o dues setmanes per veure com es decanta aquest afer.
Jo, que tinc un cert escepticisme sobre la fiabilitat dels resultats que donen els models del IPCC sobre l'escalfament a finals del segle, només espero que el tema s'aclareixi i que la recerca sobre el clima, tan necessària, no en pateixi.
Publica un comentari a l'entrada