diumenge, de juny 03, 2007

La nova organització de Catalunya

Llegeixo al Diari de Girona que la Generalitat està estudiant la reorganització territorial de Catalunya. Ja fa temps que es parla d’aquesta reorganització: es tracta de reduir el pes de les Diputacions, que al fi i a la cap són l’expressió de la divisió en províncies que, com tothom sap, són la consequència del centralisme madrileny (o potser no?), per donar més pes a les vegueries. Sembla que hi haurà set vegueries: Barcelona, la Catalunya Central, Girona, l’Alt Pirineu, Ponent, les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona. A hores d’ara, s’estudia la possibilitat de crear-ne una vuitena que inclouria les comarques del Penedès i alguna de limítrof.

On aniran a parar els pobles de l’Alt Maresme? El conseller de Governació durant el primer govern tripartit, Joan Carretero, plantejava una reestructuració bastant diferent a la que ara s’estudia. Així, Carretero preveia una divisió en set vegueries i incloïa l’opció que la zona de l’Alt Maresme passés a formar part de la vegueria de Girona. Els municipis que s’afegirien eren Palafolls, Tordera, Sant Iscle de Vallalta, Sant Cebrià de Vallalta, Arenys de Munt, Arenys de Mar, Canet de Mar, Sant Pol de Mar, Calella, Pineda de Mar, Santa Susanna i Malgrat de Mar. En canvi, es perdia la comarca de la Cerdanya que passava a formar part de la vegueria de l´Alt Pirineu.

En canvi, en aquesta darrera reorganització que ara s'està estudiant, els municipis de l’Alt Maresme estarien adscrits a la vegueria de Barcelona.

Una altre reforma és que els consells comarcals deixarien de ser ens polítics per convertir-se en alguna cosa semblant a una mancomunitat de municipis.

I el poble, en això, no hi té veu ni vot? Què en diuen les autoritats locals? Perquè és clar que no és igual pertànyer a Barcelona que a Girona. Crec que s’hauria d’obrir un debat seriós sobre el tema a les poblacions afectades. Però em temo que ningú té cap interès en fer-ho. Adscrits a Girona, això implicaria una millora de les comunicacions per tren amb la capital de la vegueria.

Perquè una altre pregunta que el contribuent es pot formular és la següent: tot això té alguna utilitat? O només és una tasca inventada per distreure (o per desacreditar) els successius consellers de Governació que, quina casualitat, són d’ERC?

5 comentaris:

Anònim ha dit...

Tot plegat es resum amb tres punts:
1er. MÉS CARRECS = MÉS SOUS i MÉS ENDOLLS.
2on. MÉS DINERS "DESPISTATS"= EMBUXACAMENTS
3er. "DIVIDE Y VENCERÁS" , com deien els romans = MENYS CONTROL
Petonets per tots

Anònim ha dit...

Doncs jo crec que una reducció del territori administrat ajuda a que la gestió sigui més propera i eficaç. A més estic d'acord amb tu que hauríem de tenir veu i vot i que pertànyer a la vegueria de Girona podria donar un nou impuls (infraestructures) als nostres pobles.

Sóc en David i aquest és el meu blog, per si vols visitar-lo www.davidlosert.blogspot.com

Anònim ha dit...

La gent de l'alt maresme ens relacionem més en tots els àmbits, amb la gent del sur de la selva que amb els altres pobles del maresme.

Anònim ha dit...

Això serà vosté, perqué jo bé que em relaciono amb gent del Maresme i de la Selva. És perdre el temps remanar més les coses. Els canvis si s'han de fer, que siguin per millorar les coses no per distreure l'atenció dels problemes reals de la gent: llar, feina, preus, terrorisme,...etc.

Anònim ha dit...

Fa temps es podía comprar el Punt de les comarques gironines per tot el maresme; trobo que era tant o més interessant que el del maresme. Algú sap el motiu del perqué no es troba a les botigues de diaris?