
La lliçó de democràcia que vaig aprendre és que, en un país democràtic i permissiu, si es vol que la democràcia i la permissivitat funcionin, s’ha de ser inflexible quan algú sobrepassa el que és permès legalment. Sense aquest fre, la democràcia seria una olla de grills.
El senyor López de Uralde, president de Greenpeace, conegut pels seus com Juancho, va anar a Copenhaguen, va aprofitar que Dinamarca és un país democràtic i permissiu, i va sobrepassar la legalitat. La reacció va ser la que havia de ser. El senyor Juancho i els seus companys van ser empresonats, han passat tres setmanes a la cangrí, i hauran d’enfrontar-se a un judici. I és que a Dinamarca, al contrari que aquí, està permès de fer moltes coses, però n’hi ha una que no es pot fer, que és fer el que no està permès.
Ni el senyor Juancho ni els que es varen manifestar contra la seva detenció ho poden entendre. El seu argument és que només varen fer una protesta pacífica. Però, a més, varen fer una suplantació de personalitat i un violament de morada, amb l’agreujament de que era en un acte on hi assistia la reina. Allà, aquestes coses no estan permeses. Per molt pacífica que fos la seva protesta, van sobrepassar els límits. Podrien pagar-ho car.
I és que ni el senyor Juancho ni els que es manifesten al seu favor tenen una idea clara del què és la democràcia. Entre nosaltres, com la majoria dels habitants d’aquest país.
2 comentaris:
no oblidis que en nom de la democràcia hi ha dirigents polítics que permeten la violació de nens i dones, l'assassinat de persones que no pensen com ells i la invasió de paisos amb els que especular sobre els recursos naturals en benefici de lobis econòmics.
No fotis ssr! la democràcia només serveix per salvaguardar i protegir els interessos dels quatre pelagats que ens manen. perque... qui jutja i condemna a tota aquesta colla? no fotem, home!
I jo que em pensava que era un pessimista... Però veig que hi ha ànimes encara més pessimistes que jo.
Publica un comentari a l'entrada