dissabte, de febrer 27, 2010

Malgrat decideix!

He de saludar la plataforma Malgrat decideix!, que s’ha presentat recentment en societat. La seva primera finalitat és l’organització d’una consulta popular al nostre poble perquè els malgratencs es puguin manifestar sobre si volen o no una Catalunya independent.

Ja he explicat alguna vegada la meva posició sobre aquestes consultes i sobre la independència de Catalunya. Em feia falta que, a més de parlar amb el sentiment, es presentés un argumentari seriós que demostrés que, amb una Catalunya independent, els catalans no viuríem pitjor. M’explico: si entraríem automàticament a la Unió Europea, si la nostra economia funcionaria millor, si tindríem les entitats financeres necessàries per un funcionament correcte, què passaria amb el fons de pensions, quan ens costaria l’exèrcit i les ambaixades, i tota una sèrie d’etcèteres que podríem i hauríem d’anar afegint. Només així, pensava jo, els que no ho tenim clar podríem decidir amb coneixement de causa.

Doncs bé, no sé si a causa o no de la presentació en societat de la plataforma, he vist amb satisfacció al blog d’ERC un primer argumentari sobra la integració de Catalunya a la Unió, i un enllaç a un document interessant sobre el que podria ser l’economia d’una Catalunya independent (Avantatges de tenir un Estat propi). En recomano la lectura.

Pel que fa al document sobre com podria ser una Catalunya independent, hi trobo, en una primera lectura, una falla d’argumentació: diu que “si la totalitat del dèficit fiscal de l’any 2.002 s’hagués invertit en infraestructures, l’any 2.003 el PIB haguera estat un 10 % superior”. El problema és que, amb una Catalunya independent, aquest dèficit fiscal s’hauria d’haver invertit, total o parcialment, en el funcionament de l’estat, que mai no és gratuït.

Tampoc estic massa d’acord amb les dues primeres pàgines d’aquest document, on es presenten de manera molt poc seriosa els drets i els furs catalans d’abans del 1.714, que, al meu parer, no eren gaire més que un cúmul inextricable de privilegis pels nobles que impedien tota modernització de Catalunya.

També al Malgratot hi llegeixo un document sobre aquest tema, L’economia Catalana l’endemà de la independència. El seu contingut és, com l’anterior, massa lleuger, i s’hi fan afirmacions (algunes també es troben en l’anterior) que haurien de ser més argumentades, com són les que diuen que amb una Catalunya independent el PIB passaria de 29.700 a 32.600 euros per barba (+ 9,7 %), i que les pensions podrien pujar un 10 %.

Malgrat que aquests documents dels que ha parlat són encara molt simplificats i relativament propagandístics, són un primer pas perquè els organitzadors d’aquestes consultes, que suposo estan per la independència de Catalunya, vagin presentant la seva argumentació per convèncer una majoria, diguem-ne silenciosa, per qui el sentimentalisme pot ser important, però que també pensen (pensem) en la butxaca.

Per cert, el fet que el nostre Magnífic Ajuntament no hagi recolzat aquesta consulta és part del peatge a pagar al PP per anar obtenint un etern 9 a 8? O és el convenciment profund de que les consultes populars, com més lluny de nosaltres, millor?

Des d’aquí desitjo un gran èxit de participació popular a la consulta que organitza Malgrat decideix!. En sigui quin sigui el resultat. Serà un primer pas per una democràcia directa, que trobo que s’hauria de fer servir més sovint.

1 comentari:

Anònim ha dit...

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idnoticia_PK=691729&idseccio_PK=1008