dissabte, de març 10, 2012

El turisme com a solució de la crisi


El Maresme no sortirà de la crisi si no és amb l'ajuda del turisme”, diu la notícia que informa sobre la presentació d’un estudi sobre el turisme a l’Alt Maresme. També diu que l’Alt Maresme és un lloc interessant bel turisme “amb un cúmul d'ofertes basades en la gastronomia, la cultura o l'esport”.

El turisme, que genera actualment 16.500 llocs de treball al Maresme, en podrà generar 18.000 d’aquí a vuit anys, és a dir, 1.500 llocs de treball més. No sé si aquests 1.500 llocs de treball més són els que ens faran sortir de la crisi, però em sembla una visió molt optimista.

Els pobles com Santa Susanna, on el 70 % de la població té feines relacionades amb el turisme, o com Malgrat, on aquesta xifra és d’un 50 %, ho tenen molt malament si es pensen que només amb el turisme podran sortir de la crisi. Només fa falta repartir una gran part dels 1.500 nous llocs de treball que es crearan d’aquí a 8 anys entre Santa Susanna, Malgrat, Pineda i Calella (que sumen avui dia més de 6.500 aturats), per veure que l’increment del turisme no pot ser la única solució.

Per tant, dir que la sortida de la crisi a l’Alt Maresme, com ho diu l’estudi presentat fa uns dies, “depèn en gran mesura de centrar el turisme com principal sector exportador de la zona”, és una manera com una altre de perdre el temps. Com molt, dividint una bona part dels 1.500 nous llocs de treball que es crearan al Maresme pels 6.500 aturats del quatre pobles citats, el turisme ens ajudarà a sortir d’un 20 % de la crisi.

Amb estudis com aquest no anirem pas gaire lluny. No sé si serà casualitat, però un dels autors és la Diputació de Barcelona. L’altre, la Cambra de Comerç. Dues institucions de solvència dubtosa.

Haurem de buscar altres activitats. Ho hauran entès així els polítics malgratencs?

El Punt
La Vanguardia

3 comentaris:

Neus Serra ha dit...

Evidentment, el turisme no serà la solució, perquè la crisi no depèn d'una solució única. Ara bé, aquest és indubtablement un sector important de la nostra economia i convé no descuidar-lo.

ssr ha dit...

Evidentment que el turisme és important, i que convé no descuidar-lo. Però, per les dades d'aquest estudi, no és, ni de lluny, la sortida de la crisi per pobles com Malgrat.

S'hauran de crear les condicions (viver d'empreses, terrenys industrials, etc.) per impulsar altres activitats, cosa que, si no m'equivoco, no s'ha fet aquests darrers quinze anys.

Neus Serra ha dit...

No, malauradament no t'equivoques. No s´'ha fet res en aquest sentit. Tot s'ha centrat en plans d'ocupació que generen feines temporals, però no s'ha impulsat cap projecte que realment pensi en el futur. En això tens tota la raó. L'únic projetce que s'ha posat damunt la taula és la fantàstica ciutat sanitaria i l'ARE. De l'ARE ja en parlarem, però dubto molt que es faci res. La ciutat sanitària també és un tema per fer debat.