dijous, de febrer 20, 2014

Una vinyeta a El País

El País del passat 17 de febrer publicava una vinyeta sobre l’afebliment dels corrents en jet (jet streams) com una possible causa de les borrasques que han afectat durant gairebé dos mesos Anglaterra, la Bretanya i Galícia.


 Aquests corrents en jet són uns canals de vents forts, entre 90 i 400 km/h, que circulen d'oest a est, a una alçada entre 9 i 14 km, i que separen les grans masses d'aire del planeta. N’hi ha dos a cada hemisferi: el corrent en jet tropical, que circula entre la massa d'aire subtropical i la temperada, i el corrent en jet polar, que circula entre la massa d'aire temperada i la polar.



Dels dos corrents en jet de l'hemisferi nord, el que té més influència a Espanya és, sens dubte, el polar. Encara que circula d'oest a est, sovint presenta ondulacions orientades cap al nord i cap al sud, provocades pel fet de circular per orografies diferents al passar d'oceans a continents i viceversa. Aquestes ondulacions, que també es van desplaçant cap d’oest a est, són les que dirigeixen el moviment dels anticiclons, la formació de les borrasques i el desplaçament de les masses d'aire.

Per regla general, el corrent en raig és més fort com més gros sigui el contrast de temperatures entre la massa d'aire polar i la massa d'aire temperat. Al seu torn, com més fort sigui el corrent, té menys tendència a ondular (i les ondulacions es mouen més de pressa) i  viceversa, com més feble sigui més s'ondula, i aquestes ondulacions tenen tendència a desplaçar-se més poc a poc.

Quan el corrent en jet polar es debilita, tendeix a portar aire polar més cap al sud i aire temperat més cap al nord, el que provoca períodes de fred al sud i períodes d'elevació de temperatura al nord. Com que les ondulacions es desplacen més lentament, aquests períodes "anòmals" es perllonguen més de l'habitual. En portar aire temperat cap al nord, aquestes ondulacions tendeixen a retroalimentar positivament l'augment de temperatura de les zones circumpolars.

En vermell, un corrent en jet potent té poques ondulacions. En carbassa, un corrent en jet més feble gira més poc a poc i té ondulacions molt més pronunciades

Des de fa tres anys es vénen observant ondulacions excessives en el corrent en jet polar de l'hemisferi nord, el que indica que aquest corrent s'ha debilitat. Una de les causes podria ser que les regions polars de l'hemisferi nord s'han escalfat més que la resta del planeta, de manera que la diferència de temperatura entre la massa d'aire polar i la massa d'aire temperada s'ha reduït. Per tant, és possible que aquest temps més o menys boig que estem experimentant sigui una conseqüència de l'escalfament global. Però encara és massa aviat per poder afirmar-ho.

Quan una ondulació arriba molt més al sud del que era habitual, ve acompanyada d’una potent giravolta ciclònica (borrasca)