dimecres, de febrer 26, 2025

Democràcia, mon amour


En paraules de Winston Churchill: “El millor argument contra la democràcia és una conversa de cinc minuts amb el votant mitjà”.

Si llegim el periodista H. L. Mencken (1880-1956): “Algun dia gran i gloriós la gent senzilla assolirà el desig més profund del seu cor, i la Casa Blanca s’adornarà amb un complet imbècil”.




El comediant i actor nord-americà George Carlin (1937-2008) va afirmar: “No subestimeu mai el poder de la gent estúpida sobre els grans grups”.


No és cap secret que un idiota pot ser escollit president dels Estats Units. Només cal mirar els votants. La veritable pregunta és com un delinqüent condemnat, un insurrecte i un agresor sexual provat ha pogut ser escollit president dels Estats Units. Tot el que havia de fer era proclamar que podia baixar el preu dels queviures, deportar 10 milions d'immigrants sense papers i pagar-ho tot amb aranzels a altres països.


No subestimem mai el poder de la gent estúpida.


dilluns, de febrer 24, 2025

Confiem, o no confiem?

Fa unes setmanes, algú, segurament a Brussel·les, es va aixecar del llit amb una idea genial. Demanarem al parlament espanyol que exigeixi al president del govern que presenti una moció de confiança, i en farem una qüestió sine qua non, i així podrem demostrar que de nosaltres no s’en riu ningú. 

Dit i fet. Mira que ens van donar la llauna amb aquesta moció de confiança. 

Es clar que… Primer la van descafeïnar, canviant, grosso modo, l’exigència per una simple demanda. No es van donar compte que el parlament no pot exigir al govern que presenti una moció de confiança, ja que és una potestat exclusiva del president del govern. A aquest moviment el van batejar com a reformulació.

I ara, aquest mateix matí, retiren la petició…

És el que passa quan t’aixeques del llit eufòric i no medites cinc minuts si la idea que has tingut és tan genial com et penses o és, senzillament, ridícula.

dijous, de febrer 13, 2025

Un mal dia


El secretari de defensa del Estats Units acaba de dir que Ucraïna no pot tornar a les fronteres de 2014. Recordem que el 2014 Rússia va envair Crimea i se la va apropiar. Ahir el president Trump va parlar amb el president de Rússia, Vladímir Putin, durant més d’una hora. Probablement van dir el mateix.

Va ser un gran dia pels interessos russos, però un molt mal dia per Ucraïna i per Europa. En menys d’un mes s’ha abandonat la política que durava des de fa 80 anys, que deia que els Estats Units eren els garants de la defensa d’Europa.


En Putin està encantat, Europa no està en condicions de garantir la seva pròpia defensa i en Putin ho sap. Sense els Estats Units com a garant a tots els nivells, no només nuclears, Europa està fotuda. La influència de Putin creixerà de manera espectacular a Europa, ja que cap dels països europeus està preparat per assumir el relleu i liderar. A Alemanya hauran de lluitar contra l’extrema dreta del AfD, aniran movent-se dràsticament cap a la dreta, i acabaran per donar suport a Putin i Rússia. Hongria ja és un satèl·lit rus i n'hi ha d’altres a Europa que s’aniran movent en aquesta direcció. En Putin és el nou amo d’Europa sense haver hagut de disparar un sol tret, i tothom ho sap.


Europa fa temps que estava advertida. Però cap país europeu ha volgut renunciar a res de les prestacions socials i avançar cap a més defensa. Espanya la primera. Ara tindran de prendre una opció molt dura, o treballar junts sense tenir els Estats Units com a garant i líder, o caure a les mans de Rússia.


Ahir va ser un mal dia per la democràcia, tant a Europa com a Ucraïna com als Estats Units.


S'ha dit a Ucraïna que accepti la pèrdua de Crimea com a definitiva, i és molt probable que s’hi afegeixi la pèrdua actual de territori ocupat pels russos, que no el tornaran. Els europeus hauran de defensar Ucraïna en el futur, cosa que inequívocament no poden fer i, com a cop final, Ucraïna no entrarà a formar part de la OTAN.


En Putin ha guanyat i en Trump ha cedit, proclamant unilateralment la rendició de Ucraïna i d’Europa, ja que ni a l’un ni a l’altre els convé una Europa forta i amb criteri propi. 


Preparem-nos, que ara tocarà gastar més en armes i soldats i menys en pensions, salut i educació. 

dissabte, de febrer 08, 2025

Drill, baby, drill


Durant els darrers 20 anys, les emissions globals de diòxid de carboni (CO2) d'origen fòssil no han deixat de créixer. A principis de segle eren d'aproximadament 23.500 milions de tones mètriques anuals. Des d'aleshores, aquestes emissions no han deixat d'augmentar, amb les excepcions de l'any 2009, a causa de la crisi econòmica, i de l'any 20122, pel COVID. Les previsions per al 2024 apunten a unes emissions de 37.400 milions de tones, un augment del 0,8% respecte al 2023 i de 3.000 milions de tones si les comparem amb les del 2020.


D'aquestes emissions, el 41% correspon a l'ús del carbó, el 33% al del petroli i el 21% al del gas. Per països, la Xina en va emetre el 32%, els Estats Units el 13%, l'Índia el 8% i la Unió Europea el 7%.


Com a resultat, la concentració de CO2 a l'atmosfera ha estat de 424 parts per milió (ppm) el 2024, enfront de les 317 de l'any 1960. Aquesta concentració de CO2 i d'altres gasos d'efecte hivernacle és la responsable de l'escalfament global, ja que impedeix l'escapament de la calor fora de l'atmosfera. Des de la dècada de 1980, hi ha hagut un constant augment de les temperatures globals. L'any 2024 va ser l'any més càlid des que hi ha registres i el primer en què es va superar el llindar dels 1,5 graus respecte als nivells preindustrials. El 3 i 4 de juliol d'aquest any, la Terra va assolir les temperatures mitjanes més elevades des que hi ha dades.


La temperatura global augmenta de manera alarmant i les seves conseqüències ja es comencen a veure. Des de la Conferència d'Estocolm (1972), passant per la Cimera de Rio (1992), fins a l'última COP de Bakú (2024), s'ha consolidat un discurs per fer-nos creure que s'està avançant en la lluita contra el canvi climàtic. Res més lluny de la realitat. La substitució de les energies fòssils per les renovables està estancada.


Mentrestant, Donald Trump, el flamant president dels Estats Units, es presenta cridant «Drill, baby, drill!» («Perfora noi, perfora!») en el discurs de la seva investidura al Capitoli, animant les petrolieres i gasistes a seguir explotant els recursos fòssils, cosa que ha estat un obús dirigit a la línia de flotació de la transició energètica per més que la Comissió Europea vulgui desdramatitzar-lo. Entre les 42 primeres directives que va signar l'endemà destaquen les que afecten l'energia i l'entorn: reactivació de les explotacions de gas i petroli a Alaska; moratòria a la construcció de nous parcs eòlics marins («espatllen el paisatge i fereixen les balenes», segons el president); acabar amb les subvencions a les energies renovables i, finalment, sortir dels Acords climàtics de la COP 21 de París.


De moment, la Unió Europea segueix amb la política de descarbonització de l'energia, amb la transició energètica cap a fonts renovables. A més de dir que aquesta política té molt poques possibilitats de tenir èxit, entre altres coses, per la manca de matèries primeres per poder-la realitzar (liti, terres rares, coure), observem que cada cop hi ha més partidaris a Europa de seguir la política de l'actual administració americana. No seria gens estrany que aquests partits arribessin més aviat que tard a controlar la política europea.


Ens trobem davant d'una emergència climàtica excepcional produïda per l'activitat humana i, davant d'ella, dues opcions tan dolentes l’una com l’altre: continuar perforant i augmentar cada cop més el canvi climàtic, amb totes les conseqüències, o intentar descarbonitzar la producció d'energia, com proposa de moment la Unió Europea, cosa que és una missió pràcticament impossible. Si a això afegim que, segons molts experts, la intel·ligència artificial representarà un augment molt substancial del consum elèctric mundial, sembla clar que ens enfrontem a un atzucac.