dilluns, de desembre 24, 2007

Ara fa cent anys…



El 30 de desembre de l’any 1907, ara fa cent anys, entrava a l’ajuntament un escrit del ciutadà francès A. M. Gaschen , dedicat a la importació i a l’exportació, interessant-se per l’estat de les mines de can Palomeres. D’aquestes mines, contestava l’ajuntament, n’havia estat concessionari el senyor Isidre Marquès, de Barcelona, i afegia que, en aquells moments, la concessió estava en mans del senyor Enric Alexandre, també de Barcelona.

Aquestes mines havien estat explotades a començaments del segle XIX. Posteriorment van ser tancades amb motiu de la guerra amb França. Més tard, al 1870, les mines varen tornar a ser explotades, però no varen continuar gaire temps, ja que la seva rendibilitat va ser considerada com insuficient.

Poc desprès de que el senyor Gaschen sol•licités l’informe a l’ajuntament, l’empresa francesa Société des Mines de Fer es va fer càrrec de l’explotació, que va començar l’any 1909. Les mines es varen tancar definitivament l’any 1914.

El mineral es carregava en vagonetes que, mitjançant un telefèric, anaven fins al mar, on hi havia una estació de càrrega dels vaixells. Aquesta estació tenia com a base la pilona, un dels símbols actuals de Malgrat.

Aviat farà, doncs, cent anys de la construcció de la pilona. Recordem que tot va començar amb l’escrit que entrava a l’ajuntament ara fa cent anys.

Font: Malgrat de Mar – Crònica d’un segle