dimecres, de gener 14, 2009

Genocidi a Gaza?

El problema israelo – palestí és un problema molt complicat i molt difícil de resoldre. No hi ha cap dubte. Per això no m’agrada veure que molta gent simplifica el problema i el redueix a acusar els israelians d’assassins, a exigir un alto-el-foc immediat i a demanar un acord de pau just.

Tot això està molt bé, però no contribueix en res a la solució d’aquest problema, un dels més greus que té plantejats la política internacional. I reconec que no sé massa bé quina és la meva posició pel que fa a aquest conflicte. Tinc un parell de coses clares, i res més.

El que no puc admetre de cap manera és que s’acusi a Israel de genocidi contra al poble palestí, tal com deien els lemes d’alguna manifestació (Paremos el genocidio en Gaza, era el lema de la de Madrid). Perquè genocidi vol dir “extermini d’un poble o d’una ètnia”. I és clar que hi ha molts morts en aquesta guerra de Gaza, massa morts i sense cap utilitat per arribar a la pau entre els dos pobles. Però qualificar l’acció israeliana sobre Gaza d’extermini del poble palestí és una barbaritat que no ajuda gens a la pacificació.

El problema és que uns quants polítics de la nostra gauche divine (o esquerra caviar) han recolzat amb la seva presència lemes d’aquest tipus. Ho trobo una inconsciència, indigna d’uns polítics que cobren dels nostres impostos, precisament per analitzar i entendre els problemes complexos.

Si bé ho mirem, els únics que declaren voler exterminar un poble són els palestins d’Hamas i els aiatol•làs perses. Si els deixessin fer, segurament sí que llavors assistiríem a un veritable genocidi (aquesta és una de les dues coses que tinc clares sobre aquest conflicte; l’altre és que un dels principals enemics del poble palestí es troba entre ells mateixos)

I el conseller Saura, en comptes de comparar Israel als terroristes, com ha fet implícitament, faria bé d’investigar les amenaces que uns quants ciutadans catalans han rebut d’alguns dels seus companys de manifestació, pel simple fet de no pensar que l’únic culpable del que està passant a Gaza és Israel.

5 comentaris:

Anònim ha dit...

tu on preferiries viure? a Israel o a la franja de Gaza?

Anònim ha dit...

Com be dius és un problema complexe. D'una banda, trobem la desproporció de mitjans que utilitza Israel, però de l'altra, uns governants palestins que no dubten a utilitzar als seus propis ciutadans com a arma, a conduir-los a la mort. Ells tenen més escrúpols?. És un teme que sempre em porta la sensació que se m 'escapen matisos, que digui el que digui seré injusta amb una o altra part. Per això em sorpren la falta de rigor d'algunes proclames, la frivolitat dels que còmodament instal·lats en la nostre magnifica societat s'atreveixen des de la distància a emetre judicis sense saber les coses des de la completa dimensió.

Anònim ha dit...

S,
per que no escrius la historia de com ,quan, i perque es va crear despres de la 2a gerra mundial aqest estat terrorista d'Israel???????

Anònim ha dit...

S,
per que no escrius la historia de com ,quan, i perque es va crear despres de la 2a gerra mundial aqest estat terrorista d'Israel???????

Anònim ha dit...

Al sr.Joan,
Els jueus ja hi eren allà molt abans de Jesucrist, mira l'antic testament ""El Rey David". També hi eren els palestins.
Es una lluita que mai s' acabarà.