dimarts, de març 30, 2010

L’Ajuntament i Malgrat Decideix!

He seguit amb interès la polèmica entre Malgrat Decideix! i l’Ajuntament. Tot dins del guió previsible. Els uns acusant l’Ajuntament dels obstacles amb els que es troba a l’hora de poder utilitzar locals de titularitat municipal per dur a terme activitats relacionades amb la consulta popular, i queixant-se d’un veto a l’emissora municipal, ja que, segons asseguren els organitzadors del referèndum, l’emissora els ha comunicat la suspensió del seguiment previst de la consulta, un seguiment que segons la plataforma estava ja acordat prèviament.

Els altres, afirmant que el consistori ha autoritzat totes les instàncies presentades en nom de la plataforma sol•licitant un espai públic per dur-hi a terme activitats relacionades amb la consulta popular, i negant el suposat veto a l’emissora local denunciat per Malgrat Decideix!, ja que, segons el consistori, la ràdio ha seguit puntualment les activitats de la plataforma en els seus informatius.

Tot perfectament previsible. El que em sembla, parlant cínicament, és que l’equip de govern deu tenir la intel•ligència política al lloc respectabilíssim on s’acaba l’espatlla, en direcció al centre de la Terra. M’explico: sabent que el resultat del referèndum serà, com a màxim, d’un 25 % dels possibles votants a favor del sí, haurien pogut demostrar un esperit obert, primer, no oposant-se a la celebració de la consulta (es podrien haver abstingut) i, segon, donant el màxim de facilitats als organitzadors, tant de locals com informatives. Haurien demostrat que tenen un esperit obert i democràtic, sense prendre cap risc (el que han demostrat és poca intel•ligència política, submissió cega a les consignes dels seus respectius partits, i un tarannà poc donat a consultar el poble).

Però han desaprofitat l’ocasió i ara, sigui quin sigui el resultat de la consulta, han donat arguments als organitzadors, que podran dir que, si les condicions haguessin sigut més “democràtiques”, amb les facilitats normals que ha de tenir qualsevol consulta, i amb un seguiment informatiu correcte, el resultat hauria estat millor.

I és que l’equip de govern, amb aquestes actuacions, ha demostrat que les seves formacions polítiques (PSC-PSOE i PP) són dignes hereus de l’Espanya Una, Gran i Lliure, somni de tots els centralistes. El que és una raó més per no votar-los, ni a les municipals, ni a les catalanes ni a les generals. I no només per una posició ideològica, que també, sinó per haver demostrat que, si no són capaços de gestionar una situació política tan senzilla com la que acabem de comentar, molt menys ho seran de gestionar altres coses més complicades (i, probablement, més importants).