dissabte, de març 19, 2011

Petroli del gas natural

Imaginem una tecnologia que pugui transformar el gas natural en productes de petroli d'alta qualitat, per exemple combustible de vehicles de baix sofre, matèries primeres petroquímiques o lubricants d'alta qualitat. En l'actual era de gas barat i abundant i de petroli preocupantment car, seria com convertir l'aigua en vi. Aquesta tecnologia no només existeix, sinó que s'està aplicant a escala massiva per Shell al desert de Qatar. Després d'haver invertit la colosdsal quantitat de 19 mil milions de dòlars en la construcció d'aquesta moderna meravella del món, Shell està en el procés de posar en marxa la planta.



La tecnologia en què es basa la planta de GTL (gas to liquid) de Shell es diu Síntesi de Destil•lats Mitjans (SMDS). Des de 1993 ha estat provada i millorada a la planta pilot de GTL de Bintulu, a Malàisia. La planta de GTL Bintulu té una capacitat de producció de 14.700 barrils per dia (bpd).


Quan la planta de Qatar estigui en plena producció es produiran 140.000 barrils per dia de productes GTL, a partir de dues línies de producció de 70.000 BPD cadascuna, i 120.000 bpd de gas liquat de petroli (GLP), és a dir, una producció total de hidrocarburs de 260.000 bpd. En altres paraules, al voltant del 7,5% de la producció d'hidrocarburs de Shell de l'any passat.

El GTL no conté sofre, és incolor i inodor. Es considera un combustible més net que el dièsel. Les proves realitzades per Shell en cooperació amb Toyota, Volkswagen i Daimler Chrysler en diferents ciutats va demostrar que el GTL com a combustible emès menys emissions contaminants que el dièsel estàndard. Per exemple, 25 cotxes Volkswagen Golf van funcionar amb combustible GTL 100% durant tres mesos, i es va demostrar que els motors emetien un 91% menys de monòxid de carboni, un 63% menys d'hidrocarburs, un 26% menys de partícules i un 6% menys d'òxids de nitrogen, que el dièsel convencional.

Amb un preu del barril de petroli a 100 dòlars, la planta s'amortitzaria en poc més de dos anys, ja que el preu del gas en equivalent de barril de petroli és només de 6 dòlars.

Serà aquesta la solució a la crisi del petroli?

Article de European Energy Review

2 comentaris:

Marieta Voladora ha dit...

La meva pregunta és: i quant de temps passarà abans se'ns esgoti el gas?

Anònim ha dit...

La meva pregunta és: i quina relació té el teu gos i la planta de petroli?