“Els governs han fet possible que comprem pollastres a poc més de dos euros
i estan convençuts que així ens estan fent un favor. La realitat que hi ha
darrere de la producció de la carn barata segueix oculta”. Aquesta és una frase
que trobem al principi del llibre “La carn que mengem” de Philip Lymbery, titulat en anglès “Farmageddon", amb el subtítol de "el veritable
cost de la carn barata”.
No fa gaire temps, discutíem a una tertúlia de cafè si la carn era més bona
abans que ara. Ho discutíem sent a Galícia, on la carn és considerada, encara,
com de relativament bona qualitat. La conclusió general va ser que, en efecte,
la carn avui, a part algunes honroses excepcions, no té la mateixa qualitat que
anys enrere, quan érem joves. I que això era així degut a l’alimentació dels
animals.
Avui es crien, al món, 70.000 milions d’animals, dels que els dos terços
són a granges industrials. Quan parlem de granges industrials parlem d’animals
criats sense veure mai un prat, que viuen tota la vida engabiats en espais molt
reduïts, que s’alimenten amb productes prefabricats, normalment a base de soja
o de blat de moro i de farines de peix, que estan tractats amb una quantitat
immensa d’antibiòtics per evitar que, al estar aglomerats, agafin malalties: la
meitat dels antibiòtics que s'utilitzen en el món van a les granges industrials,
el que constitueix un terreny molt favorable per a nous supermicrobis
resistents als antibiòtics. A Espanya, el 84% dels antibiòtics que s'usen estan
destinats a la ramaderia.
Els excrements dels animals es recullen a través de reixes situades al sòl
dels habitacles, i són una causa de pol·lució molt important. A una ramaderia
clàssica, els animals pasten els prats, i els seus excrements serveixen per
regenerar el sòl. A una granja industrial, els excrements s’enterren,
contaminant les aigües freàtiques, o bé s’escampen pels camps veïns a les
granges, però, com que la quantitat és molt important, quan plou són lixiviats
per l’aigua de pluja que els porta als rius o llacs, on acaben
eutrofitzant-los, quedant les aigües superficials sense cap mena de vida
animal.
Els animals de granges industrials es van modificant genèticament,
mitjançant encreuaments selectius, per produir més carn, més llet, més ous. Als
pollastres industrials, per exemple, se'ls alimenta perquè s'engreixin depressa i produeixin carn amb molt de greix i poques proteïnes. Una porció de
pollastre de supermercat conté avui un 50% més de calories que el 1970, i 2,7
vegades més de greix. I el mateix, en proporcions diferents, passa amb les
vedelles i els porcs. De manera que podem afirmar, sense cap gènere de dubte,
que la gran majoria de la carn que consumim avui té una qualitat més dolenta
que la d’abans.
Per altra banda, els animals criats en granges industrials consumeixen fins
a un terç de la totalitat dels cereals cultivats del món i el 90% de la soja
conreada. Si els cultius comestibles per a les persones que s'utilitzen per
alimentar els animals fossin directament per a les persones, es podria
alimentar 4.000 milions de persones més al món. A Espanya el 74% del total dels
cereals (incloses les importacions) s'utilitza per alimentar els animals: l'alimentació
animal consumeix més que la producció total de cereals del país.
Aquesta agricultura intensiva és la causa principal de l'esgotament de
l'aigua al món, ja que consumeix el 70% del total de l’aigua que utilitzem. I
els grangers industrials estan entre els majors consumidors de petroli.
El veritable cost de la ramaderia industrial pel que fa a patiment animal,
salut humana i mediambiental és molt més important que els preus que paguem al
supermercat, entre altres coses per les subvencions enormes que reben tant de
la Unió Europea com dels Estats Units, com també que se’ls permet de contaminar
sense que en paguin el cost. Els governs subvencionen aquesta ramaderia industrial,
però sense aconseguir l'objectiu que originàriament es perseguia: alimentar la
humanitat.
En resum, si volem menjar una bona carn hem de trobar-ne una que no sigui
de granges industrials, i l’haurem de pagar al preu fort. Si hem de menjar una
carn dolenta, encara que sigui barata, val més que procurem alimentar-nos amb
una altre cosa. I el mateix podem dir del peix de piscifactoria.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada