dilluns, d’agost 13, 2007

La paparra presidencial

El mes d’agost els diaris són més prims del què és habitual i hi ha moltes seccions de notícies intranscendents, com si diguéssim de “farciment”. Llegeixo que una paparra s’ha incrustat a la pell del president Bush, mentre aquest anava en bici a les afores de Washington.

Què és el que m’ha fet gràcia de l’assumpte? Doncs bé, fins abans d’ahir, jo no sabia com es diu “garrapata” en català. Al llegir l’article en qüestió, miro el diccionari i em trobo amb la sorpresa que “garrapata”, en català, és paparra. Això em fa pensar que, fa molts anys, quan algú deia alguna tonteria, el comentari general era que el tal individu era un paparra. I és que la vida, les paraules, donen moltes voltes.

Doncs bé, la paparra que s’ha incrustat durant vàries setmanes dins la pell presidencial era del tipus de pota negra (serà com el pernil?), que és molt perillós. El cicle de vida d’aquest tipus de paparra dura uns dos anys, i la seva vida consisteix en trobar, almenys una vegada, un mamífer per xuclar-li la sang. La paparra presidencial era, com moltes paparres de pota negra, portadora del virus Borrella Burgdofer, que provoca al mamífer en qüestió la malaltia de Lyme. Aquesta malaltia es pot curar si és tractada a temps, però si no, pot provocar paràlisi als muscles de la cara, pèrdua de memòria i problemes de concentració. Pot arribar a ser mortal.

Segons diuen, la malaltia del president Bush va ser tractada a temps. La picada de la paparra presidencial no va ser doncs massa virulenta. Serà perquè en Bush és també un paparra?

Per cert, en Janí també va ser picat per una paparra ara fa anys. Se li va incrustar a una orella. El veterinari li va treure la bestiola mitjançant una hàbil maniobra giratòria. En Janí no ha sofert de paràlisi facial, ni de pèrdua de memòria ni de falta de concentració. El que no sabem és si la paparra que va picar a en Janí ara fa anys tenia la categoria de pota negra. Segurament era una paparra de pobre.