diumenge, d’agost 30, 2015

El 3% de Convergència


A finals de febrer del 2005, ara fa deu anys i mig, el President Maragall pronunciava la cèlebre frase, referint-se a CiU: “Vostès tenen un problema, i aquest problema es diu 3 %”. El President no tenia proves del que deia, pel que va retirar la seva acusació.

Ara, deu anys i mig després, la guàrdia civil entra a escorcollar una fundació de Convergència de Catalunya, CatDem, i la mateixa seu del partit, ja que cada vegada és més evident que alguna cosa hi havia de veritat a les paraules del President Maragall. La resposta de la part dels convergents no pot ser més pobre: “volen influenciar les eleccions del 27 de setembre”. Tenen raó, l’escorcoll s’ha fet ara, i no abans ni després, per influenciar el resultat de les eleccions, però això era d’esperar. Però aquest fet és secundari, ja que el problema és que, des de fa deu anys, es tenen sospites cada cop més fundades de que Convergència s’ha finançat il·legalment, enriquint de passada a alguns dels seus, sense que cap dels dirigents del partit hagi fet res per esclarir la veritat ni per evitar que això es continués produint. I, davant de tots els dirigents, el President Mas.

De la mateixa manera que considero indigne que el President del Govern central sigui sent en Rajoy, ja que era sabedor (o hauria d’haver-ho sigut) del finançament irregular del Partit Popular, i no solament no ha fet res per impedir-lo, sinó que l’ha negat reiteradament, considero indigne que el President Mas segueixi davant del Govern català, per les mateixes raons.

Ni el Partit Popular ni Convergència de Catalunya han estat condemnats per finançament irregular. Però ni un ni l’altre han presentat proves de que, havent-hi hagut molt probablement, per no dir segurament, finançament irregular als seus respectius partits, han actuat per denunciar-lo i per corregir-lo. Els seus presidents, doncs, haurien de dimitir. Encara que l’un sigui President del Govern espanyol i l’altre President del Govern català.

L’entrada de la guàrdia civil a una fundació relacionada amb Convergència i a la seva seu ha sigut planejada per entorpir les eleccions del 27 de setembre, però el fons de la qüestió és la irregularitat del finançament d’un partit polític, que els seus responsables no han sabut ni volgut denunciar i corregir. Això és el que realment posa pals a les rodes de les properes eleccions.