Aquesta setmana
fa cent anys que es publica, de manera ininterrompuda, el setmanari La Voz de
Ortigueira. El primer número es va publicar el 4 de juny del 1916. El darrer
publicat, el de la setmana passada, porta el número 5.212. Quan hem vist a Malgrat
que les publicacions han anat sortint i desapareixent, fa una mica d’enveja el
veure que un poble com Ortigueira tingui un setmanari que té cent anys.
Hi podem llegir al primer número, el del 4 de juny de 1916: "¿La nostra política? Cap. Nosaltres no podem fer política perquè no la sentim. Aspirem a fer país". Aquesta frase revela que, en els anys 10 del segle passat, la política estava en crisi. En efecte, la restauració monàrquica de l'any 1875, en la persona d'Alfons XII, va fer possible un prolongat període de relativa pau social i de creixement econòmic, protagonitzat per dos partits que s'alternaven en el poder, els conservadors i els liberals que eren, de fet, dues cares de la mateixa moneda. Però, transcorregut un terç de segle, el sistema s'estava enfonsant, a causa de la impotència dels partits per governar un sistema incapaç de regenerar-se.
D'aquí que, en el seu primer número, els editors de La Voz de Ortigueira expressessin el seu desencís amb la política al continuar dient: "Creiem fermament que els pobles que fien la seva vida a la política són pobles que caminen a l'esclavitud, que és pitjor de caminar a la mort". Una frase amb l’estil del seu temps, però actual en el fons.
Cent anys després, Espanya ha canviat molt. L'any 1975 es va restaurar la monarquia en la persona de Joan Carles I, el que va fer possible, com cent anys abans, un període prolongat de relativa pau social i de creixement econòmic, protagonitzat per dos partits que s'han anat alternant en el poder , els populars i els socialistes, que han estat, de fet, dues cares de la mateixa moneda. Però, transcorregut un terç de segle, el sistema s'està enfonsant, a causa de la impotència d'aquests partits per governar un sistema que sembla incapaç de regenerar-se.
Per això, avui com fa cent anys, el que deia una publicació centenària com és La Voz de Ortigueira i que tenia l'aspiració de fer país, ja que "els pobles que anhelen fer-se forts es fien d’ells mateixos", com acabava dient el paràgraf citat, segueix sent tan actual, malgrat haver-se redactat ara fa un segle.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada