divendres, de febrer 15, 2019

Mentiders compulsius

El nou govern andalús és, diuen, un govern liberal, format pel PP i per Ciutadans. Va guanyar les eleccions al parlament andalús fa poques setmanes, duent dues promeses importants: baixar els impostos dels andalusos i creant 600.000 llocs de treball. La primera promesa és una qüestió eminentment liberal, almenys dels liberals que s’han quedat ancorats al passat: el seu “leit motiv” és que els diners estan millor en mans del ciutadà que en mans del govern. Això repeteixen, dia sí i dia també, els líders nacionals d’aquests dos partits, els senyors Casado i Rivera, que, en contra de totes les evudències, tenen una fe cega en les baixades d'impostos.


Doncs bé, al senyor Rogelio Velasco, flamant conselles d’Economia del govern andalús, li van preguntar com pensava a abordar el Govern andalús la promesa que va fer en campanya el president andalús, Juanma Moreno, de crear 600.000 llocs de treball i de portar a terme una baixada massiva d'impostos. La seva resposta va ser clara, referint-se a aquestes promeses: “Això és un llenguatge, una forma d'expressar-se durant una campanya electoral”.

El bon home va reconèixer que el seu cap va mentir durant la campanya electoral. Ja sabíem que durant una campanya electoral es diuen moltes mentides, però, quan després les promeses no es poden complir, dissimulen, diuen que no sabien que les finances públiques estaven tant malament, o coses per l’estil. Però aquesta és la primera vegada que sento que un polític reconeix que durant les campanyes electorals es diuen moltes coses per enganyar el votant, sabent que després, si es guanyen les eleccions, es farà exactament el contrari del que s’ha promès.

Això és un avís per a navegants per les properes eleccions, on tant el PP com Ciutadans, liberals, ens estan dient que baixaran els impostos. I això, en un país que té una pressió fiscal més baixa que la dels altres països del nostre entorn, només vol dir una cosa: faran exactament el contrari i, a més, molt probablement augmentaran les retallades.