divendres, de setembre 11, 2009

De quan l’Artic s’escalfava



L’escalfament de l’Artic és molt més ràpid del que es creia i tindrà greus conseqüències globals com l’elevació d’un metre del nivell del mar l’any 2.100, provocant inundacions que afectaran la questa part de la població mundial. Aquesta és una de les conclusions d’un important informe científic presentat per WWF, en el que, per primera vegada, s’incorporen les darreres conclusions sobre el clima de l’Artic i els seus efectes a la resta del món. (El Mundo, 02.09.2009).

En primer lloc, s’ha de dir que, contràriament al que he escoltat l’altre dia per la ràdio, el fet que el gel de l’oceà Artic s’arribés a fondre durant el període d’estiu no faria augmentar ni un sol mil•límetre el nivell del mar. En canvi, utilitzar la fusió del gel de l’oceà Artic com a indicador de la temperatura de la zona, i com a indicador de la fusió dels glacials de Groenlandia (que sí farien pujar el nivell del mar) és perfectament admissible.

Els que, de tant en tant, tenim la curiositat d’anar a mirar l’evolució de la superfície gelada de l’Artic a pàgines com aquesta, on et donen diàriament la superfície del gel d’aquest oceà hem anat observant que aquest estiu la superfície gelada s’ha reduït menys que els dos anys anteriors.

En el gràfic podem veure que l’extensió màxima de la superfície àrtica gelada té lloc al mes de març, i que aquesta extensió, bon any mal any, des del 2002, és d’uns 14 milions de quilòmetres quadrats. De la mateixa manera, l’extensió mínima la trobem cada any a finals de setembre, i ve sent d’uns 5 a 6 milions de quilòmetres quadrats.

En l’altre gràfic he agafat l’extensió dels gels àrtics del dia 9 de setembre de cada any, des de l’any 2002 fins al 2009, i veiem clarament que aquesta extensió es va mantenir relativament constant del 2002 al 2007, que va experimentar una important disminució l’any 2007 i que, des de llavors, continua creixent. Quina va ser la causa de la important disminució del gel a l’estiu del 2007? Per ara, no he llegit cap explicació convincent. Per què aquesta superfície està augmentant des de llavors? Ningú sembla saber-ne massa.

Què passarà l’any 2010 i successius? Premi a qui ho endevini. Però el que pugui deduir d’aquesta evolució el que en dedueix WWF es pot assegurar que té una imaginació fora de sèrie.

Com deia l’acudit d’en Franco: menys viatjar (en aquest cas per internet) i més llegir diaris. Aquesta deu ser la màxima dels que ens volen inculcar la ineluctabilitat del desastre climàtic.