El grup Societat Civil Catalana acaba de publicar un estudi econòmic sobre la independència de Catalunya del que les grans xifres es poden resumir de la següent manera: una Catalunya independent perdria el 45 % (entre el 38 i el 52 %) de les seves exportacions a Espanya, el 25 % de les exportacions a Europa i el 20 % de les exportacions a la resta del món, amb una baixada del PIB del 7 al 23 % i un augment de 445.000 persones aturades. En resum, una situació catastròfica.
És difícil, per no dir impossible, saber si les exportacions d’una Catalunya independent disminuiran, i és encara més complicat quantificar aquesta hipotètica disminució, ja que la part de l’economia que estudia l’efecte de les fronteres sobre les compres dels consumidors no ha arribat a cap conclusió que no sigui la de dir que les xarxes comercials són més importants que les fronteres. De manera que aquest estudi és, segons la meva humil opinió, d’un valor molt escadusser. Té les mateixes possibilitats d’encert que si traiessim números aleatoris per endevinar la variació de les exportacions d’una Catalunya independent; és a dir, que la disminució de les exportacions tant podria ser del 45 com del 15 o del 0 % . El que no vol dir que sigui impossible que pugui encertar amb què es podria trobar una Catalunya independent. Si una Catalunya independent sortís de la UE podríem preveure una disminució de les exportacions a Espanya o als països de la UE a causa de la possibilitat que posin arancels als productes catalans, però més difícilment amb la resta del món.
En el camp contrari, l’inefable senyor Oriol Junqueras declarava a la televisió que no es plantejava que a una Catalunya independent li pogués anar pitjor qu’ara mateix. Una manera de veure les coses que defineix el personatge com un polític irresponsable i incompetent, dels que enraonen de grans principis de com haurien de ser les coses, sense que es plantegini l’aspecte pràctic de les decisions que prenguin.
Entre uns estudis econòmics amb poca base com el que hem comentat al principi i declaracions teòriques com les que acabem de comentar hi ha un camp molt ampli. Ni és segur que a una Catalunya independent les coses li anirien molt malament ni és acceptable que un dirigent polític de primera línia digui que no es planteja que una Catalunya independent li pugui anar pitjor que actualment.
Entre uns i altres, resulta que volen que decidim una cosa sense que s’ens argumenti d’una manera seriosa com serà el futur i com pensen gestionar una Catalunya independent. Fa falta un llibre blanc sobre aquest important tema. Ni el senyor Oriol Junqueres ni els que defensen la independència han tingut el valor ni la capacitat per publicar-lo. Almenys, els antiindependentistes publiquen coses, amb més o menys fonament, per defensar la seva posició. Aquesta és la gran feblesa del moviment independentista.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada