divendres, d’abril 05, 2019

Un article sobre el delta de la Tordera

S’acaba de publicar un article sobre el delta de la Tordera, “Consecuencias a Largo Plazo de la Gestión Desintegrada en Zonas Costeras: el Caso del Delta de la Tordera”, dels autors Enric Sagristà, Rafael Sardá y Jordi Serra. Es tracta d’un article molt interessant, on s’estudia les variacions que s’han produït sobre el delta des de l’any 1956 fins al 2006, les causes d’aquestes variacions i, fins i tot, es fa una prospecció del que pot passar en un futur relativament pròxim (van fins al 2050) si no varien les actuacions que l’home ha fet i continua fent a la conca de la Tordera.

Durant els darrers 70 anys s’han produït una sèrie d’actuacions humanes que han impactat molt sobre els sediments que porta, no solament la Tordera, sinó alguns altres corrents que porten (millor dit, portaven) molts sediments al mar, com la riera de la Vall de Burg, actualment completament canalitzada i que, com a resultat, ja no aporta sediments al mar (algú recorda que la riera de Sant Genís també s’ha canalitzat al seu tram final?). Resultat, menys sediments han arribat a les platges.

S’ha tret sorra de la llera de la Tordera; s’ha impermeabilitzat el sòl de la conca amb construccions; s’ha construït el passeig de S’Abanell sobre la mateixa platja; s’ha més o menys canalitzat la desembocadura del riu, dirigint els sediments d’una manera diferent de com era la desembocadura natural; s’han tret molta sorra del davant del delta per regenerar platges, creant un enorme esvoranc que modifica les corrents, etc.


Totes aquestes actuacions s’han fet, bé per particulars amb o sense permís, bé per diferents estaments públics sense cap connexió entre ells (d’aquí la frase Gestió Desintegrada del títol de l’article).

Impactant les previsions de com les platges del delta es modificaran els propers anys si no fem res. A Malgrat, la platja davant del poble augmentarà notablement, mentre que, a la zona dels càmpings, la seva erosió serà catastròfica per aquests negocis. Potser seria el moment de prendre’n consciència.


Tenim un coneixement que no teníem fa anys de com gestionar de manera adequada el delta. Ho hauríem d’aprofitar. Però em sembla que no ho farem: d’una part, cadascú defensarà la seva petita parcel·la de poder (ajuntaments, ACA, Generalitat, Ministeri), i d’altra part, el poder dels diners es continuarà imposant, com ho ha fet fins ara, quan s’hagi de prendre una decisió que perjudiqui els interessos particulars d’algú.